Витражи Тифани - изработка по поръчка

Терминът “витраж“ произлиза от латинското "vitrum" и означава стъкло. Класическият, или така нареченият художествен витраж, се появява за първи път през 10-ти век в Западна Европа. Първоначално те имат религиозно съдържание и са част от архитектурата на средновековните църкви. С времето витражите започват да се използват не само в храмове, но навлизат все по-широко в съвременната архитектура и модерния интериорен дизайн, в резултат на което днес могат да се срещнат почти навсякъде - в хотели, ресторанти, барове, офиси, галерии, театри, домове и т.н. Те са подходящи и за различни помещения - бани, всекидневни, спални, холове, приемни и конферентни зали, коридори, стълбища и други. Днес витражите преживяват втори ренесанс, но са с ново звучене и нов облик. Те внасят цветове, светлини и форми и подчиняват на себе си дизайна на цялата окръжаваща среда. Витражите поставят своите акценти не само под действие на слънчевата светлина, но и с помощта на пламъка от огън или свещи и под влияние на умело проектирано изкуствено осветление.

 

 

Една от дейностите на ателие “Ликин” е проектиране и изграждане на витражи. Приемат се заявки за най-различни видове и размери на витражите - от просто елегантни до сложни мащабни пана. Всичките ни витражи са уникални. Ние ще направим всеки проект строго индивидуално, за всеки витраж се правят няколко ескиза, от тях се избира най-подходящия, най-близко съответстващ на желанията на клиента. При разработката на ескизите ние вземаме в предвид много фактори.

Основна дейност на художниците от ателие "Ликин" е провеждането на курсове по витраж с продължителност от един до десет дни по 5 учебни часа всеки. Курсът се провежда в групи до осем курсиста. Материалите, които ателието предлага на своите курсисти, са с изключително високо качество.Повече информация за курсовете ще намерите тук.