Курсове за начинаещи и напреднали по иконопис, живопис и витраж

Основна дейност на художниците от ателие "Ликин" е провеждането на курсове за начинаещи и напреднали по иконопис, живопис и витраж с продължителност от един до десет дни по 5 учебни часа всеки. Курсът се провежда в групи до осем курсиста. Материалите, които ателието предлага на своите курсисти, са с изключително високо качество.

иконостас икони по поръчка

 

Програма на курса по витраж

 

Въвеждата част:

Представлява беседа, представяща техниката и технологията на изпълнение на витража. Беседата е отлично визуализирана чрез прожектиране на богат снимков материал.

Витражът е приложно изкуство познато в Европа от романско и готическо време, но има и изключителни произведения дело на арабски автори. Витражите се изработват от цветни стъкла и са предназначени за прозоречни или други отвори в архитектурата, през които преминава светлина, тъй като основното въздействие се постига чрез различната степен на прозрачност и оцветеност на стъклата.

Техниката, по която ще работим е витраж „Тифани” – технология създадена в края на 19 век, наречена на своя създател Луис Комфорт Тифани. Всяко парче стъкло се слепва с медна лента, след което отделните елементи се спояват. С тази техника се изработват прозорци, врати, паравани, лампи, аплици и различни декоративни предмети.

Практическа част:

Всеки курсист самостоятелно ще изработи свой витраж по избор от предоставени от ръководителя няколко подходящи варианта.

Заключителна част:

Кратка заключителна беседа (конферанс), имаща за цел да обобщи постигнатите от курса резултати.

Курсът завършва с почерпка с по-чаша вино от номинираното за най-добро за 2012 год. вино на гр. Сандански, титулувано с грамота за първо място. То е дело на художника Румен Божинов-Ликин, наречен „Цар на виното”.

 

Продължителност на курса:

 

Еднодневен курс

обобщен въвеждащ курс, включващ въвеждаща част (описана подробно по-горе), и демонстрация на ръководителя на подхода на всеки етап от изработването на прост витраж;

Тридневен курс

включва кратка въвеждаща част (описана подробно по-горе), практическа част – израборка на малък витраж с размери 20/30 см.,и заключителна част.

Всеки курсист трябва да заплати сумата от 20 лв. за необходимите за изпълнението на своя витраж материали: стъкла, медно фолио, калай и др. Подсигурени са нобходимите инструменти за работа - резец, поялник, клещи и др.

Петдневен курс

включва въвеждаща част (описана подробно по-горе), практическа част –– израборка на малък витраж с размери 25/35 см., и заключителна част.

Всеки курсист трябва да заплати сумата от 28 лв. за необходимите за изпълнението на своя витраж материали: стъкла, медно фолио, калай и др. Подсигурени са нобходимите инструменти за работа - резец, поялник, клещи и др.

Седемдневен курс

включва въвеждаща част (описана подробно по-горе), практическа част – израборка на среден витраж с размери 30/40 см., и заключителна част.

Всеки курсист трябва да заплати сумата от 35 лв. за необходимите за изпълнението на своя витраж материали: стъкла, медно фолио, калай и др. Подсигурени са нобходимите инструменти за работа - резец, поялник, клещи и др.

Десетдневен курс

включва въвеждаща част (описана подробно по-горе), практическа част – израборка на голям витраж с размери 40/50 см. или прост лампион, и заключителна част.

Всеки курсист трябва да заплати сумата от 50 лв. за необходимите за изпълнението на своя витраж материали: стъкла, медно фолио, калай и др. Подсигурени са нобходимите инструменти за работа - резец, поялник, клещи и др.

 

Други

 

Часове

Учебният ден се състои от 5 учебни часа (равняващи се на 4 астрономически часа) с 20-минутна почивка посредата (всеки, който има нужда, може да почива и между часовете).

Курсът се провежда в групи до 8 курсиста. При по-голям брой на курсистите се разделят в повече от една група.

Цена

Цената за група от 1 до 4 курсиста е 72 лв. на ден. За всеки следващ човек – по 18 лв. на ден.

При записване на 10 или повече курсиста – отстъпка 10% от цената.

Заявка

Заявка за курса се дава минимум 20 дни преди началната дата на курса.

Материали

Материалите за курса се заплащат отделно. Спрямо големината на витража, който курсистът ще изработи, се определя разходът на материалите и съответно се образува цената.

Материалите, които ателието предлага на своите курсисти, са с изключително голямо качество. Художниците от ателието използват същите тези материали.

Курсовете се провеждат на изключително творческо място – в къща с огромен двор и прекрасна панорамна гледка към Сандански и планините Пирин, Беласица, Огражден, Славянка (Алиботуш).

През почивката се предлага свободна консумация на кафе и чай.