Промоционална цена за поръчка на икона само до края на месец май 2013 получавате 20% отстъпка от обявените цени!

Завършени проекти

Художниците от ателие "Ликин" имат зад гърба си доста завършени (напълно или частично) обекти. Дело на ателие "Ликин” са множество църковни иконостаса: на храм „Св. Троица”- с. Ново Делчево, в ц.” Св.Пророк Илия”- местноста Попина Лъка, общ. Сандански, ц.” Св. Успение Богородично”- с. Струма, ц.” Св. Неделя”- с. Коларово, ц.”Св. Симеон Стълпник”- Плевенско, гръцката ц. „Св.Георги” в Чикаго. През цялото време ателието не спира да изписва домашни икони, които са символ на духовния живот в домовете на множество богомолци в България, Гърция, Холандия, Австрия, САЩ и др.

Ателието се занимава както със създаване, така и със запазване на създадените вече светини. Художник-реставраторите извършват и активна реставраторска дейност, която не би била възможна без гласуваното доверие и изключителното съдействие на Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Натанаил. Ръководител на колектива е Гергана Р. Божинова, която е един от малкото лицензирани от Министерството на Културата реставратори.

 

Църквата “Св. Троица”, с. Ново Делчево, общ. Сандански

Църквата “Св. Троица” е една от най-красивите и големи църкви в Благоевградски регион и като цяло в страната. Намираща се в китното село Ново Делчево, тя е изключителен паметник на духовността и културата. Строежа на сградата и направата на иконостаса отнеха много усилие и себеотдаване от страна на местното население, на богослужителите и на художниците. Големият размер на храма обуслови и направата на голям иконостас. Това, с което той се откроява от огромна част от останалите храмове, е изключителната пълнота и богатство на библейските сюжети, включени в него. Иконостасът е триреден, с направени досега над шестдесет икони, основно финансирани със средствата на ревностни християни. Иконостасът е изцяло изграден, съобразно каноните на източно-православната църква, а използваните материaли са от най-високо качество, включително позлатата на всички икони, която е от 24 каратово злато.

 

Църква “Св. пророк Илия”, местността Попина Лъка, общ. Сандански

В полите на Пирин планина, част от величествената природна гледка е и храмът, посветен Св. пророк Илия. Разположен е на много красиво, открито място, където богомолците могат да отдадат чест на светеца. Иконостасът е триреден, включващ царски, празничен и апостолски ред, и съдържа всички необходими светци и библейски сцени. Иконите са изписани съобразно каноните на източно-православната църква. Използваните материaли са от най-високо качество, включително позлатата на всички икони, която е от 24 каратово злато.

 

Реставрация на стенописната украса на храм "Св. Св. Козма и Дамян" в гр. Сандански

Църквата "Св.Св. безсребърници Козма и Дамян", или още наричана от гражданите "старата черква" е от края на 19 век. Тя има функцията и на гробищна църква, поради своето разположение. В нея се чувства една много интимна религиозна атмосфера. Причина за това са изключителните иконостас и стенописи, дело на зографи от Мелнишката художествена школа. Църквата е по-скромна по своите размерите, разбираемо от времето й на строене, и имайки в предвид, че града е бил село Свети Врач тогава. Скромните средства, с които е строена обаче дават силно отражение днес. Градежа на храма е от кръгли речни камъни, а спойката между тях е от слама и кирпич. Проблемите, произлизащи от градежа са много, а стенописите съответно са в трагично състояни. Едната стена на храма е рестврирана, но за другата все още има голям риск за оцеляването на исторически значимата й стенописна украса.

 

Реставрация на стенописната украса на храм "Св. Георги" в гр. Сандански

Огромната значимост на храма за гражданите на гр. Сандански и за всички гости на града, фактът, че ц.„Св. Георги” е главната, с най-голямо богомолско поклонничество в общината, ни прави горди и приемаме като наш дълг да направим всичко необходимо за възстановяването и съхраняването на храма, паметник на нашата вярата. Всичко това не би било възможност без подкрепата на духовният клир на града и на Неврокопската митрополия, в лицето на Негово Високопреосвещенство митрополит Натанаил. Реставрацията на стенописите на храм „Св. Георги” е голямо предизвикателство. Причина за това са изключително голямата живописна площ, силно нестабилното й състояние, множество реставрационни проблеми обхващащи почти цялата стенописна повърност. Но високите художествени качества на стенописите, автор на които е Николай Шелехов – зограф и монах от Атон, стимулираха силно нашата дейност по тяхното съхраняване.

 

Църквата “Св. великомъченица Неделя”, гр. Сандански

През 2009 г. в гр.Сандански бе издигнат от основи и изписан храм, посветен на Св. великомъченица Неделя. Интериорът на храма е изцяло украсен със стенописи, библейският разказ е изключително подробен, цветовете са светли и топли, каквато е нашата вяра в Бога. Светците и сцените са изписани съобразно каноните на източно-православната църква. Използваните материaли са от най-високо качество.